Jenis Olahan Nasi Malaysia

Jenis Olahan Nasi Malaysia

Jenis Olahan Nasi MalaysiaJenis Olahan Nasi Malaysia – Nasi adalah suatu makanan pokok yang di konsumsi manusia untuk bertahan hidup. Nasi dapat kita peroleh dari petani yang berprofesi sebagai penghasil padi. Padi juga haru di olah menjadi nasi dengan cara di olah dengan cara di masak terlebih dahulu maka baru menjadi nasi.

Cerita tentang nasi di Negara malaysia nasi dapat di olah menjadi beberapa olahan yang sangat lezat. Di negara ini nasi di olah menjadi beberapa olahan yang memiliki bentuk dan warna yang berbeda -beda. Nasi di olah menjadi beberapa makan lezat yang sangat di gemari pelancong maupun penduduk malaysia sendiri. Di lansir dari laman junglepartyhostal.

Berikut beberap dari olahan nasi yang di olah oleh penduduk malaysia sebagai berikut.

N. Kerabu

Nasi Kerabu merupakan hidangan nasi berwarna biru yang di makan dengan ikan kering atau ayam goreng, keropok, serbuk kelapa, budu dan sayur-sayuran yang lain. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak Clitoria ternatea (bunga telang) yang di gunakan dalam masakan. Nasi Kerabu sering di makan dengan solok lada dan juga keropok goreng.

Nasi Kerabu amat popular di negeri-negeri pantai timur Semenanjung Malaysia seperti Kelantan dan Terengganu, dan kini boleh di dapati di seluruh Malaysia dan juga di selatan Thailand.

N.dagang

Nasi Dagang adalah beras yang di kukus di dalam susu kelapa. Kari ikan dan bahan-bahan tambahan seperti kelapa goreng di cukur, telur rebus dan jeruk sayur-sayuran. Ia adalah makanan sarapan yang terkenal di negeri-negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, seperti Terengganu dan Kelantan dan Selatan Thailand wilayah Pattani, Yala dan Narathiwat.

Nasi dagang yang paling terkenal di Terengganu berasal dari Kampung Ladang, sebuah kawasan di dalam daerah Kuala Terengganu. Nasi Dagang juga boleh di anggap sebagai hidangan semasa. Hari Raya Aidilfitri di Kelantan dan Terengganu untuk di makan sebagai sarapan sebelum atau selepas solat Hari Raya di masjid.

Jenis Olahan Nasi Malaysia

N.Lemak

Di kenali sebagai hidangan kebangsaan Malaysia, Nasi Lemak sememangnya merupakan hidangan kegemaran semua orang. Nasi lemak adalah hidangan beras wangi yang di masak dalam santan dan daun pandan yang juga popular di negara jiran seperti Brunei, Singapura, Kepulauan Riau dan selatan Thailand. Ia sangat sesuai di sajikan pada bila-bila masa tidak kira untuk hidangan sarapan pagi, makan tengahari ataupun makan malam.

About the Author

You may also like these