Makanan Lezat Khas Kedah

Makanan Lezat Khas Kedah

Makanan Lezat Khas KedahMakanan Lezat Khas kedah – Makanan adalah zat yang di makan oleh makhluk hidup untuk mendapatkan nutrisi yang kemudian di olah menjadi energi. Karbohidrat, lemak, protein, vitamin, dan mineral merupakan nutrien dalam makanan yang di butuhkan oleh tubuh.

Cairan untuk di konsumsi sering di sebut minuman, tetapi kata makanan juga bisa di pakai. Makanan yang di konsumsi oleh manusia di sebut pangan, sedangkan makanan yang di konsumsi oleh hewan di sebut pakan. Di lansir dari laman junglepartyhostal.

Salah satu daerah yang memiliki makanan khas terlezat adalah kota kedah yang berada di negari malaysia. Makanan ini di olah dengan resep dan juga rempah pilihan. Berikut salah satu jenis makan khas kota kedah sebagai berikut.

Gulai Batang Pisang

Gulai Batang Pisang menjadi hidangan utama yang popular di Baling Kedah terutamanya masyarakat di kawasan perkampungan. Bahan yang di gunakan adalah umbut pisang atau rias pisang yang merupakan bahagian tengah batang pisang yang lembut serta berwarna putih.

Nasi Daging Air Asam

Kalau di Johor terkenal dengan nasi beriani gam, di Pulau Pinang nasi kandar, jika di Kedah pula, nasi daging air asam sangat popular. Ia antara hidangan istimewa yang di teruskan sehingga hari ini. Hidangan ini biasanya nasi di masak bersama daging dengan campuran rempah khas. Ia turut di gandingkan dengan air asam sebagai pencicah.

Makanan Lezat Khas Kedah

Gulai Siam

Hidangan ini jika di lihat seakan – akan gulai lemak cili padi. Namun, ia memiliki perbezaan yang agak ketara. Antara bahan yang di gunakan untuk menumis adalah cili kering, cili api, serai, lengkuas,bawang,kunyit hidup,belacan yang di kisar terlebih dahulu. Bahan tambahan lain adalah  ikan, santan, terung pipit, cili hijau serta daun limau purut yang memberikan aroma lebih wangi. Daftar Spadegaming Slot

Sup Gamat

Sup Gamat antara hidangan yang masih di teruskan di negeri Kedah. Namun, tidak semua pelosok negeri Kedah menyediakan hidangan ini kerana stok gamat sangat sukar di perolehi masa kini. Sup Gamat semakin kurang mendapat sambutan kerana stok gamat yang tidak banyak kerana ia lebih di tumpukan kepada bidang komersial lain.

About the Author

You may also like these